Datorspelen förstör våra barn!!

För drygt ett år sedan upptäckte vi ett spel på internet. Ett ”massive multiplayer roleplaying game”. Dessa spel är inte som vanliga datorspel med förutbestämda handlingar: Varje rollperson spelas istället av en människa någon annanstans. Det en person säger och gör styrs helt av dess spelare.

Detta blev starten på ett rejält förfall. Spelet började uppta mer och mer av vår vakna tid. Vi kunde glömma tiden helt och plötsligt upptäcka att klockan var närmare väckarklockans förinställda väckning än planerat sänggående. Matvanorna försämrades. Man måste ju tillbaka snabbt till spelet.

Jag hade låtit dottern spela spel på sin dator tidigare. Mest bildande pedagogiska program. Aldrig spel på internet, hade jag sagt. Vanliga spel kan man ju spara, och fortsätta med nån annan gång. Nätspel spelar man ju tillsammans med andra, ofta i en grupp där alla behövs för att slutföra ett uppdrag. Man kan knappt gå och kissa utan att riskera att hela gruppen misslyckas.

Nu när jag själv brutit mig loss från spelets oerhört beroendeframkallande värld har jag försökt utvärdera framför allt vilka konsekvenser spelandet fått för min minderåriga dotter:

Till att börja med har hon lärt känna nya bekanta. Så kallade nätkontakter. Och börjat prata med genom internetröstkommunikationsprogram (Team Speak) och senare via mejl, chatt och telefon. Personer som kommit på besök i vårt hem. Som blivit våra vänner. Vidgat vår bekantskapskrets. Några har vi hälsat på i andra länder. Haft en utgångspunkt hos dem, så att resandet kunde ske utan omständigt letande efter boende och sevärdheter.

Själva spelandet innebär att hon får ikläda sig vilken roll hon vill. Och kan testa sin egen känsla och andras reaktioner på olika förhållningssätt. Utan att behöva ta konsekvenserna det skulle inneburit i den verkliga världen. Hon har flera olika karaktärer med helt olika personligheter. Hon har fått lära sig tydliga regler som underlättar umgänget i grupp. Att de som är oartiga och egoistiska snart blir ökända och undviks. Vad som krävs av samarbete i en grupp, både av uppoffringar och av specialisering på det man är bra på. Hur man ger utrymme åt andra istället för att tro att man själv klarar allt bäst. Hon har fått följa snabbt genomlevda relationskriser, och hur de inblandade rollfigurerna hanterat dem. Något som antagligen skulle utspelats under en tidsrymd på flrera år, kan hon se utvecklas över loppet av några veckor.

Hon är med i en grupp: ett gille, bestående av ett tjugotal spelare, som har egna berättelser kring deras karaktärer. När de följer sina uppgjorda planer reagerar inte andra alltid som man tänkt. Alla låter ju sina figurer agera utifrån hurdana deras karaktärer är. I gillet uppstår självklart en del friktion. Det uppstår kriser mellan de verkliga personerna. Hon får vara med och medla, försvara, förklara, söka lösningar. Hon blir tagen på allvar. Ingen vet om en spelare är ung eller gammal. Man eller kvinna. Fattig eller rik. Varifrån du kommer. Om du inte väljer att berätta det. Man blir bemött bara utifrån sina egna egenskaper, och dem man valt åt sin karaktär.

Hon måste kommunicera på engelska. Skriftligt, i spelet, muntligt på pratkanalerna. Lära sig att förstå alla de dialekter och brytningar man talar med, i ett ”community” av människor från helt olika delar av världen.

Under ett års tid var jag med och spelade. Hon bad mig, och jag gick sakta men säkert med in i hennes värld. Jag fick veta vilka hon umgicks med, fick umgås aktivt med min tonårsdotter flera timmar varje dag. Vi hade gemensamma bekanta, som vi pratade om när vi inte spelade. Om vilken typ av problem de hade. Om vad som kunde göras, och när det var lika bra att bara släppa projekt ”hjälp tillrätta”. Hon har blivit en expert på att känna igen dem som bara vill utnyttja hennes vänskap och kunskap, och dem som man kan lita på. Dem som kan få bli ens verkliga vänner.

Så, datorspelen är verkligen.. ehm… olämpliga för våra barn…?

 

april 30, 2007. förmågor, internet, social träning, spel, tonåringar.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: