Bidragstaktik för fattiglappar

Bidrag och bidragsfusk är oerhört viktiga frågor. Därför ska jag avslöja hur man gör för att hindra socialförvaltningens och försäkringskassans bidragsfusk!!

Socialbidrag:

Socialbidraget skall se till att alla har ett minimibelopp att leva av när hyran är betald. Det fungerar bra under vanliga månader: Utgifter dras från dina inkomster, och soc fyller på så du når minimibeloppet.

Det är vid årets slut det blir fel. Om du fått mer pengar än du haft rätt till genom att för lite skatt dragits, eller bostadsbidraget varit för högt, räknas det belopp du får tillbaka som inkomst när du sedan får dem. Helt korrekt.

Men: Om du istället får en räkning på restskatt eller för mycket i bostadsbidrag, så betalar inte soc mellanskillnade till dig. Nu har det blivit en ”privat skuld”. Trots att de skulle gett dig pengarna om de dragits varje månad. Helt inkonsekvent. Du måste alltså ta av de pengar som redan var minimala…

Hur du undviker att soc ger dig för lite att leva på: Se till att du får pengar tillbaka i slutet av året. Metod: När du ska gissa din årsinkomst för att få bobidrag: Avrunda nedåt, inte uppåt.  Kontakta FK och din arbetsgivare och begär att de drar extra mycket i skatt. Det heter jämkning.

Ingen borde själv behöva stå för att preliminära utbetalningar och skatteavdrag inte helt och hållet stämmer. Varför ska dina barn gå hungriga i februari för att FK och arbetsgivaren drog för lite året innan?

Bostadsbidrag:

Skicka in en ansökan genast. De skriver att det tar mer tid om din ansökan inte är komplett. Sant, men du kan bara få pengarna från den månad de fick din ansökan. Var snabb, även om du saknar bilagor. Dem kan du skicka i efterhand.

Om du flyttar: Skicka, lika snabbt, en NY anmälan. Det är inte alls säkert att det räcker med en flyttanmälan, som det står i deras papper. Du har ju en annan bostad nu…

FK tycker att du ska runda din årsinkomst uppåt för att slippa återkrav och ev avgift. Men om du får ut upp till 1200:- för mycket, får du behålla pengarna. Överdriv alltså inte inkomsten ens om de råder dig att göra det. Samma sak gäller nedåt: De betalar inte ut belopp på under 1200. Det finns alltså ett utrymme på 200:- i månaden där det lönar sig att få för mycket.

Är detta fusk? Nej, inte mer fusk att du får behålla underskott än att de behåller överskott.

Om du kommer att få sänkt inkomst under en del av året: Om du vet det i förväg är det inga problem. Om inte (och detta är ju omöjligt): se till att du blir det i början av året…

Detta är ett obegripligt fel i försäkringskassans system. Bidraget beräknas på hela årets inkomst, oavsett när på året den tjänats in. Men om man vid årets slut visar sig har rätt till bostadsbidrag, kan man av outgrundlig anledning bara få det för de månader man sökt för. Inte för de månader då man inte visste att man skulle bli sjuk eller arbetslös och alltså inte sökte bostadsbidrag..

Nån borde göra något åt att man inte får bidraget för alla årets månader, så länge FK fördelar inkomsten över hela perioden. Men det kan ju inte vi göra något åt…

Känner ni nån politiker eller nån chef på FK? Be dem göra något. Eller skriv en insändare?

maj 2, 2007. bidrag, bidragsfusk, bidragstagare, bostadsbidrag, försäkringskassa, fuskare, socialbidrag.

2 kommentarer

 1. Kerstin Olsen replied:

  Bidragsfusk kan vissa människor klara. Bor i ett områdei skåne, där har ett par lurat försäkringskassan under ett antal år. Han har sin adress på ett annat bostadsområde. Så han får sin sjukpension och får bostadstillägg och hon får sin sjukpension , vårdbidrag och bostadstillägg. Dom lever verkligen gott på sina pengar och dom har blivit anmälda men inget händer. Sista gången där var kontrollanter från försäkringskassan så sitter hon bara helt lungt och säger , han är här bara för stunden för jag behövde hjälp och jag förstår inte varför folk är så avundsjuka och anmäler oss, Detta har pågått under alla år och dom sitter bara och hånflinar var gång dom blivit anmälda och dom klara sig undan.
  Hade det varit någon rättvisa så hade dom blivit av med sina bidrag.
  Men dom har verkligen lyckats 2 personer som varit rädda för att jobba har manipulerat och lurats i 15 års tid. Undrar om man verkligen gör rätt när man går till jobbet var dag o sliter ut sin kropp.

 2. Långsamma Tänkaren replied:

  ”Undrar om man verkligen gör rätt när man går till jobbet var dag o sliter ut sin kropp.”

  Ja, det gör man.
  Man gör rätt om man jobbar 5 dagar i vecka om man är frisk och kan det.
  För sin egen skull och för andras, som behöver att man gör sitt jobb.

  Att nån annan fuskar / stjäl / ljuger / beter sig allmänt dåligt är ALDRIG ett bra skäl att använda dem som förebild. Eller, VILL du vara sån själv?

  Njut lite av att få känna dig moraliskt överlägsen istället. Det är inte den bästa motivationen att göra rätt, och man blir en otrevlig föraktande person, så gör det bara en kort stund, innan du återgår till att leva ett bra liv där du gör det du tror på oavsett om andra är dumma.

  Min bloggtext handla inte om att fuska.
  Den handlar om systemfel i försäkringskassesystemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: