Västerlänningarna saknar ju bokkultur.

För några dagar sen fick jag besök av en sån där person som ”inte ville sälja nånting”. Han kom in och pratade om sina bokerbjudanden (som han ju inte säljer, för han har dem ju inte med sig, man får ju beställa dem..) som jag snabbt förklarade mig ointresserad av.

På trappan utanför undrade han vilken sorts människor som bodde i området. Det är nämligen de som är 19-20 som är bäst på att köpa snabbt åldrande uppslagsband i internets tidevarv, vilket något förvånar mig. Och så de ensamma mammorna, särskilt de med små barn…

Vilket säkert är en korrekt analys: de vill ju så extra mycket se till att just deras redan missgynnade barn inte kommer efter varken känslomässigt eller ekonomiskt, och köper mer märkeskläder och annat än sina betydligt rikare par-kollegor i föräldraskapsarbetet. Och därför cyniskt skall utnyttjas.

Men killen var ju mer intresserad av etnicitet. För, det hade han ju lärt sig på den där säljkursen han introducerades med, att de där… Vad är det vi säger… Västerlänningarna. De där från Mellanöstern. Såna som heter Muhammed och så. De har ju ingen bokkultur.

Ja. Som det kan vara idag i Sverige. Trots att jag borde insett att denne unge man knappast läst ett enda uppslagg i sina gedigna uppslagsverk gjorde jag ett försök att införa begrepp i hans tankervärld, som att öst och väst är helt olika väderstreck. Och försöka berätta var skriftkonsten uppstod. Och berätta om biblioteket i Alexandria. Och förklara att ”bokkultur” som omskrivning för ”vilja att köpa svenskspråkiga uppslagsverk” är enormt kränkande för de folk som samlat världens vetande i skriftform sedan långt innan vi hackade runor…

Det hade väl ingen verkan, och rådet från hans förlag att bara gå förbi de dörrar som bar ”västerländska” namn, var väl nästan tur i oturen så han slapp klampa in i verkligheten.

Andra bloggar om: , , , , ,

september 1, 2007. Uncategorized.

One Comment

  1. Nilla replied:

    Vilken kulturgärning du gjorde! Fast det hjälpte väl knappast…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: