Näsblod – dagbok

Näsblod, det har man väl haft…

Fast jag hade det bara när jag slagit i näsan. Och den redan gjorde ont. Och ändå skulle klämmas åt… Aj. Bomullstussar.

Dottern hade det värre: För några månader sedan brast nåt litet kärl långt bak i näsans inomskalleliga vindlingar (ni vet att den är som ett isberg, att organet är betydligt större inuti än utanför, eller hur?). Det blödde, och struntade helt i bomullstussar och blodstillande vadd.

Allteftersom kom det oftare, blödde mer och längre. Hon vaknade var och varannan morgon med koagel i hela näsan. Till sist satt hon och spottade blod i en kopp medan blodet samtidigt försökte rinna ut genom båda näsborrarna, och vi tog taxi till akuten. Där gick det riktigt bra. Sjukhusrädda dotter ansåg själv att en behandling var befogad och önskvärd, och stod stoiskt ut med att få diverse suddar, kompresser, kameror och annat infört i denna kavitet. Avslutningen blev en tryckballong som slöt kärlet och dränkte in området med nåt läkande jox.

Det höll sig bra till nästa förkylning. Den här gången visste vi att bakre blödning skulle stoppas på sjukhuset, troligen med en kauterisering. Man bränner på beprövat medeltidsvis (de kunde sånt här redan då) ihop kärlet. Vi var beredda på detta när vi åkte in.

Akut var det ju inte, så jag skämdes lite över att vi var där, men skulle det fortsätta som senast skulle vi ändå hamna där snart, och tiderna på öron- näsa- hals var tillräckligt långt fram i tid för att vi inte skulle vilja vänta. Så att det blev väntetid var ju naturligt. Så den alvedon jag gett för att petet i näsan skulle kännas mindre hann släppa. Den gör så på 4 1/2 timme. Och mat hade hon inte ätit. Och blodtryck har hon ju i alla fall inget… Och febrig och dann av förkylning… Så det var en rätt ynklig unge jag stod där med, när det var dags, trots att jag hittat en apparatmacka med fanta.

Vi behövde inte kauterisera. Och inte sätta in en ballong. Det räckte att sätta in en bomullstuss med flytande paraffin på, som skulle dels trycka, dels smörja slemhinnan. Sa doktor Åsa efter att ha mixtrat med kameror ända bak i svarget via näsan. Och satte återigen näsborrsvidgartången i mynningen. Och, till dotterns förvåning, körde Åsa in en bomullssträng på en decimeter rakt in så långt det överhuvudtaget gick att komma.

Dottern som alltså haft oändligt svårt för sjukhus och läkare och fått gå i kognitiv beteendeterapi och med stor självövervinnelse hållt sig lugn, får starka kräksreflexer, och kommer så av sig att hon inte kommer på hur hon ska få luft. Stirrar vilt med ögonglober som ser ut som de ska trilla ur hålorna med panik i blicken.

Jag borde vara tacksam att vi fick tid på akuten med vad som visade sig inte vara ett akut problem: den här gången hade blödningen avstannat redan efter två timmar. Men jag är besviken över att nio års möda från vårdgivare i miljoner instanser för att försöka ge henne trygghet i att hon ska kunna ha koll på vad som ska hända, även om hon inte egentligen kunnat påverka det, plötsligt skall riskera att omintetgöras för nåt så fjuttigt…

För även om hon VET att det ”inte var farligt”, minns hela hennes sinne och hela hennes återuppväckta skräck att på sjukhus gör de en illa och kväver en…

Det hade krävts så lite för att förklara ingreppet i förväg, och det var inte så nödvändigt att hon inte kunde tillåtits att helt tacka nej.

Andra bloggar om: , ,

september 9, 2007. Uncategorized.

3 kommentarer

 1. trollhare replied:

  Den där doktorn borde nästan anmälas. Nödvändigt? Ja, kanske. Men inte på det sättet.

 2. punkfairy replied:

  Asså.. usj for doktoren
  og stakkars dottern :o.
  jeez

 3. zDsQvqqSbB replied:

  fo069.txt;3;6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: