Straff och belöningar på förstasidan

Vi vill att brottslingar ska straffas och rehabiliteras, och att detta ska avskräcka andra. Så bovar ska låsas in. Ibland låser vi in misstänkta, för att kunna vara säkra på att kunna säkra bevis. Nödvändigt, såklart.

Men om den misstänkte sen inte fälls, ska hen betraktas som oskyldig, och släppas fri. En oskyldig som fått sitta fängslad ska ha ersättning. Lika självklart.

Men, nu blir det knepigt: Hur mycket?

I flera fall har advokater krävt enorma summor, för att deras klienter fått valsa runt i kvällspressen till allmän beskådan. De har lidit extra mycket, säger man. Och det är jag säker på att de har. De, och deras familjer, vänner, deras barn som på skolgårdar pekats ut.

Men offren då? Hur ska vi göra med dem? Ska de få mer pengar om de funnits i pressen? Eller mindre? Och om de inte får något skadestånd, borde de få presstöd?

Och de höjda ersättningarna till ”kändismisstänkta”: varför ska STATEN betala? Om polisen helt korrekt säkerställt sin utredning, ska de ersätta personen för just detta. En skada som inte polisen åstadkommit, utan pressen, ska polisen tvingas stå för det?

Pressen betalar inte, och kanske är det lika gott att vi alla får stå för att flera av oss, genom att hyenaaktigt höja lösnummerförsäljningen, skapat behovet av kompensation. Men trevligare vore väl att tidningarna lade en pott av lösnummerintäktsökningar till särskilda skadestånd från dem. Då kunde alla som hållits i förvar behandlas lika när statens skadestånd betalas ut. Och stämma den som hängt ut dem istället. Och i den prövningen borde frågan om huruvida man är skyldig till själva brottet inte vara relevant. Låt aftonbladet och expressen starta en pressofferfond!

Andra bloggar om: , , , , , ,

september 15, 2007. Uncategorized.

One Comment

  1. Bimbo Boy replied:

    Minou är bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: