Englamakaren

I forna tider valde man med en slags galghumor att kalla de kvinnor som aktivt eller passivt lät oönskade barn försvinna från jordelivet för änglamakerskor. De små barnen var ju så unga att de ännu inte begått några värre synder. Gud lät dem säkert genast bli kerublika änglar…

Idag bekände en man att han dödat Engla. Och den sedvanliga blodhetsen blommar ut i små men högljudda kretsar.

Han har dödat ett oskyldigt barn. Hans skuld ställs mot hennes oskuld. Hans ondska mot hennes oondska. Och det räcker inte att veta att han dödat henne. De som ropar på hängning vill veta allt. Vad han gjort med henne, minut för minut.

Det är så vi behöver ha det.

Vi behöver den yttersta ondskan att spegla oss mot för att se på oss själva med frikännande utan att behöva tveka. Om ondskan är den där oförmågan att se andra framför våra egna önskningar och behov… Om ondska är att vi inte räcker till för våra nära och kära. Att vi låter miljoner barn dö av brist på förmåga att se att vi bara genom att behålla de resurser vi tilldelats helt slumpvis men i helt orättvisa proportioner. Då blir livet alltför tungt att leva.

Det är bättre att HAN är ond. Obegripligt och obotbart. Och att vi andra kanske inte är lika goda och rena som ett oskyldigt barn, men åtminstone tillräckligt vardagsbra för att aldrig någonsin behöva fundera på om ondskan är något vi ofrivilligt är en del av varje dag.

Missförstå mig inte. Jag sörjer över Englas öde, och skulle aldrig drömma om att ens antyda att hon INTE är lika oskyldig som alla andra våra älskade barn. Jag blir bara rädd när jag ser hatet hos alla de självutnämnt goda medborgarna.

 

april 14, 2008. Etiketter: , , . Uncategorized.

One Comment

  1. trollhare replied:

    Som alltid är du den som bäst sätter ord på mina tankar. JAg vill spamma världen med detta inlägg, men då kommer du att få sitta och svara på tusen kommentarer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: