Perception (Aspergerinfo)

Perception   

(detta är en del av en bloggtext efter en föreläsning med Gunilla Gerland, som startar nån annanstans. Och jag blandar mina uppfattningar med Gunilla Gerlands hej vilt..)
Problemen inom perception för personer med Asperger kan sammanfattas som: Svårigheter att sortera och samordna sinnesintryck. Man har problem med filten som avgör vad av det om man släpper in i hjärnan som skall ges särskilt fokus.
 

 

 

Hörsel
 
 

 

Personer med Asperger kan ibland har det som kallas akut hörsel: de hör lite ”mer” och ibland bättre än andra personer. Problemen med att inte kunna urskilja vad man ska lyssna aktivt på, gör att alla ljud upplevs vara lika höga. Även väldigt lågmälda omgivningsljud kan störa ut det hörda. En del personer med i övrigt normal hörsel, blir därmed närmast hörselskadade i milt bullriga miljöer. En del aspisar lär sig därför att använda sig av läpprörelserna för att förstärka det avlästa talet.
Andra personer upplever sig ha något man snarare kan kalla för en specifik ljudallergi: en viss tonhöjd eller frekvens blir närmast outhärdlig.
 

 

 

maj 30, 2008. Etiketter: . Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: