Tics (aspergerinfo!)

Många personer med Asperger har tics. Om man har både vokala tics och motoriska tics får man diagnosen Tourette syndrom. Tics alltså ljud eller muskelrörelser eller annat, som är ofrivilligt men som personen ändå har viss kontroll över. Man tror det kan handla om att hjärnan hela tiden, hos alla personer, skapar ett väldigt överflöd av impulser. De flesta av dessa filtreras normalt bort, men hos personer som ticsar släpps fler genom än normalt.
Ett bra sätt att förstå hur det upplevs att ha tics respektive att försöka kontrollera att de, att aktivt försöka blinka bara hälften så många gånger som normalt. Det är alls inte omöjligt, och inte skadligt, att blinka ovanligt sällan under en tid. Men det innebär att man måste hålla en mycket större än koncentration på blinkningarna. I normala fall tänker man inte på dem över huvud taget. Prova själv under en period, att blinka hälften så ofta. Antingen påverkar det fokus på ögonen din förmåga att utföra annat, eller så glömmer du bort att hålla kontroll på dina blinkningar.
Så är det oftast för en person med tics. Tics sätt kan styras, man märker när man ticsar, och med viss ansträngning kan man kontrollera det. Men precis som med blinkande är det en process som kräver en väldig mängd energi för att kontrolleras. Lyckligtvis blir ticsen ofta färre och mindre besvärande om personen är sysselsatt med något som upptar stor del av ens intresse man rekommenderar till exempel ibland föräldrar med väldigt trixande barn, att låta barnet hoppa över en klass! Att ha större utmaningar, och mer att göra i klassrummet gör ofta att barnets olika läten och andra störande beteenden minskar dramatiskt.

 

 

 

maj 30, 2008. Uncategorized.

Kommentera

Be the first to comment!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: