bäst före

Bäst-före-datum vet ni vad jag tycker om: Man luktar och smakar, om det känns bra, så ÄR det bra. Och samtidigt är det ju helt rätt att bli upprörd över om livsmedel märks om… Kan vi inte bara få veta när den tillverkades, och hur länge de brukar hålla?

Samtidigt var det nåt jag inte riktigt fick klart för mig som for runt i mitt huvud, nåt som sa att jag faktiskt kunde formulera detta lite bättre. Och nu VET jag vad det var!!

Jag är ju inskolad i en värld där man tittat på förväntad livslängd.
Och samma principer som gäller där, gäller självklart även bröd och äpplen.

Så här fungerar det:
En baby föds. Vi räknar då på samtliga som lever i det landet, hur gamla de är i snitt när de dör. Den åldern blir barnets förväntade livslängd. Inte så konstigt. Och alla bäbisar har, i princip, samma förväntade livslängd. I Sverige 70/80 år, i en del fattiga länder bara runt 40.

Men, nu överlever vår baby sina första fem år. Och plötsligt är dennes förväntade livslängd rejält mycket högre, i det fattiga landet! Största risken att dö var just under de där skakiga spädbarnsåren. Överlever man sitt första år, är chansen stor att man klarar sig!

Även svenskens förväntade livslängd ökar såklart ju längre denne överlever. Om medellivslängde är 78 och man hör till den sega grupp som redan blivit 90, är ens egen förväntade livslängd förmodligen runt 95, inte 78 längre.

Detta är kända faktum, och all internationell statistik visar därför överlevnaden i två olika mått: totalt, och för personer över 1 eller fem år.

Det ICA-handlarna gjorde när de märkte om sin köttfärs, var egentligen en anpassning till just detta: ”spädbarnsdödligheten” på kött är hög. Den köttbit som förvarats fel eller hanterats fel, blir snabbt dålig. I SNITT bör de ätas upp efter säg 3 dagar. Men: När man tittat och luktat och kasserat alla som blivit skämda, återstår några pigga spänstiga 90-åringar. Kött hör till de varor som, om rätt bakterier finns där, traditionellt ansetts bli BÄTTRE med tiden om man hänger upp det för att möras. Börjar det lukta: kassera.

Men 90-årige Helge ska inte kasseras för att han inte ”borde” blivit äldre än 87. Han är prima vara. OCH: Hans ”bäst-före-dag” kan, och SKA, justeras uppåt!

Om en skicklig fruktsäljare i Japan märker en melon för 300 kr med exakt ätdag, beundrar jag dennes expertis. När melonerna kom in var antagligen ALLA beräknade att mogna om cirka 6 dagar, typ. Men olika storlek, olika temperatur, olika doft, gör att experten kan avgöra att just DENNA nu ska justeras upp. Den kan, och BÖR, avnjutas först om 11 dagar för att uppnå full arom.

Vinkännarna, och surströmmingsprovarna, vill vi också att de går in och ändrar sig. Det ena vinet ska drickas ungt, det andra inte. Innan det fått mogna, kan man bara gissa.

Nu äter jag inte så gärna kött, men jag har faktiskt inget emot att en duktig charkuterist tar fram en stek i butiken, oavsett vilket datum man GISSAT på, statistiskt, när det kom in i butik, och säger: Detta, min vän, är en prima stek! Den kan du laga till i dag, eller i morgon, men spara den inte längre än så i kylen. Om det sen stod att den borde ätits i förrgår, har ingen betydelse, om detta är stekarnas krutgubben Helge. Som tom blivit bättre av att ligga till sig. Eller: som åtmisntone gör mindre skada av att bli uppäten än av att gå som avfall och kräva energi till förbränning på sophanteringsanläggningen…

Samma sak med mediciner. Släng för mänsklighetens skull inte medicin för att dagen passerat!!! Hur snabbt går kurvan? En medicin som klarat sig i fem år blir inte dålig från en dag till nästa. Jag hatar att dyra läkemedel inte kan återanvändas: är det uttaget från apoteket är det kört. INGEN annan än du kan få bli botad av pillren, även om du bara tog ett och sen inte ska ta fler – du kanske inte tålde dem. Sen ska de ligga till sig tills de blir gamla och sen destrueras hos apoteket, om du är duktig, eller gå ut i miljön om du inte är det…

Jag skulle oerhört gärna låta dig få mina piller, när din läkare sagt vilka du behöver. I fina rena blisterpack, helt orörda av människohand. Samtidigt förstår jag att apoteket inte tar tillbaka dem… Vilken katastrof om nån fick manipulerad medicin. Men ändå: Min ”pool” av vänner räcker inte för att placera ut medicinerna som inte behövs. Jag skulle vilja att världens fattiga fick bli botade av medicinen vi bränner upp. Och: jag skulle absolut kunna köpa alvedon med passerat ”bäst-före” datum till nedsatt pris, precis som mjölken på livsmedelsbutiken!

Snälla apoteket: Kan ni inte sälja mig lite gammal medicin? så kan vi skänka lite ny och fräsch medicin i bistånd. Och inte slänga nån.
Alla vinner.

juni 10, 2009. Uncategorized.

4 kommentarer

 1. MiaM replied:

  Bäst-före-datum, och en hel del andra tidsangivelser (t.ex. förseningar på tåg) skulle må bra av att ha ett ”godhetstal” angivet, d.v.s. en siffra som talar om ungefär hur exakt angivelsen är. På så vis skulle ägg kunna vara angivna med ett rätt dåligt godhetstal medan mjölk med ett bra godhetstal, ungefär.

 2. Minou replied:

  Exakt. När man har en maskin som stämplar, tar man ofta glatt med timme och tom minut, vilket kan bli rätt fånigt.

  Men det som skulle hjälpa mig mest, vore om alla länder kunde enas om i vilken ordning de tre siffrorna (år mån dag)skall stå…

  Ibland VILL jag veta om konserven märkt 010509 går ut 2001 eller 2009, och i så fall i maj eller januari…

  • Mellanvärld replied:

   ”010509” 9:e maj 2001?
   ”och i så fall i maj eller januari” men, det amerikanska systemet e ju helt ologiskt…

 3. meknow replied:

  Det som är praktiskt med vårt svenska system ÅÅÅÅMMDD, är att det är så lätt att bygga vidare till den exakthet man behöver. År, mån, dag, sen timme, minut, sekund, sen tiondelar, hundradelar, tusendelar… Allt kommer i samma ordning, från störst till minst, medan ”July 4th 2010” blandar vilt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: