Välkommen till utopia

När jorden går under hoppas en del att vi ska kunna fly eller flytta.

Vetenskapen har hunnit så långt idag att man tänker sig att man kan konstruera en farkost med en fullständigt  självförsörjande miljö:
Växter planteras och blir både mat och syre, man komposterar och återanvänder näringen. Vattnet renas för att återbrukas.

Då kan människorna, och de djur man bestämmer sig för att bevara, överleva. Nästan hur länge som helst. Tills alltför många skador uppstår utifrån, vid exempelvis kollisioner med kometer och annat.
Mest fantastiskt skulle det vara om vi kunde bygga farkosten tillräckligt stor för att kunna rädda så många som möjligt..
Kanske alla?

Visst skulle det finnas begränsat med resurser: Man kan inte ta med obegränsade volymer metaller, energirika bränslen etc.
Så man skulle behöva leva mer.. miljövänligt. Man skulle inte kunna använda gifter som inte gick att separera bort från vatten och luft, till exempel. Men leva skulle vi, och man tror tom att vi skulle kunna leva gott!

Strålningen från solarna närmast farkosten skulle vara en nästintill outtömlig källa till energi med rätt teknik.

Fast mest fantastiskt tycker jag det är att forskarna faktiskt hittat en planet som man tror har liknande förutsättningar för liv!
Om man placerar människor där är man rätt övertygade om att det går att uppnå samma möjligheter att återanvända resurserna så att vi kan producera syre och de mängder plantmaterial som krävs för vår överlevnad.

Planeten har visserligen samma problem som en möjlig räddningsfarkost: Resurserna kommer vara begränsade, och de människor som placeras där kommer ha samma problem med att hålla kretsloppen av vatten och luft fria från gifter. Fördelen är självklart att planeten är större än något vi kan konstruera.

Med en stor del tur och skicklighet kan man eventuellt tom bevara åtminstone sådär en 60% av vår artrika flora och fauna, om man får de olika nationerna att samarbeta. Solstrålningen kommer räcka för energiförsörjningen så att vi inte behöver ta med massa bränsle!!

De har bestämt sig för att kalla planeten Tellus.

___________________________________________________________________________

Edit:
Förtydligande:

Jag menar alltså att planeten vi kan rädda oss till redan finns, och heter Tellus, och redan bebos av oss, och att den funkar utmärkt om vi inser att det är DEN som är vår enda räddning.

Och att vi behöver vara beredda att göra samma begränsningar i vår livsstil HÄR och NU som om vi redan bosatt oss i en ”räddningsfarkost”.

Nu när vi ännu har tillgång till massor av resurser utan att behöva bygga något skepp..

juli 24, 2011. Uncategorized.

2 kommentarer

 1. Berit Fransson replied:

  Ett riktigt önsketänkande! Jag tror inte på att detta kommer att genomföras.

 2. Långsamma Tänkaren replied:

  Berit:

  Jag hoppas du förstod att jag menade att planeten vi kan rädda oss till redan finns, och heter Tellus, och redan bebos av oss, och att den funkar utmärkt om vi inser att det är DEN som är vår enda räddning.

  Och att vi behöver vara beredda att göra samma begränsningar i vår livsstil HÄR och NU som om vi redan bosatt oss i en ”räddningsfarkost”.

  Nu när vi ännu har tillgång till massor av resurser utan att behöva bygga något skepp..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: