Hanna sköter min tunnelbanestation

På min tunnelbaneperrong finns en trevlig presentation av vår tunnelbanestationsansvariga. Det blir personligt och bra så. Med bild.

Hanna, heter han i förnamn. Fint namn. Det finns många fina namn, och det borde vara självklart att alla vuxna människor själva får välja vad de vill heta. Så länge det är namn, och inte typ okvädningsord. Oavsett vilket kön andra traditionellt lägger in i namnet. Hanna hade antagligen tur, och förmodligen namnet med sig från ett annat land. Hade han velat heta Hanna men var född i Sverige, skulle han inte fått välja själv. Då bestämmer staten. Men vi går åtminstone inte så långt att vi tar ifrån folk deras egna, barndomsgivna tilltalsnamn…

Immanuel får inte heta det. Immanuel alltså.  Det vore anstötligt. Inte för honom, inte för mig, men för… ja för vem? Och varför är denne någon mer intresserad av att omedelbart kunna ”veta” vilket biologiskt kön just Immanuel har, än vilket kön Hanna har?

Just nu finns en ”friande” dom där Madeleine tillåts få använda det namnet, (Madeleine alltså), men patent- och registreringsverket måste driva det vidare, såklart. Och det är väl bra, att man driver tillräckligt långt, tillräckligt många gånger, tills vi kommer till resultatet att domstolen tar bort en av dessa sista könsdiskriminerande lagtillämpningar vi fortfarande värnar om.

Ingen får pga kön hindras få viss utbildning, ta vissa arbetenarbete, få annat bemötande etc. Men likafullt vägras vi ha ”varandras” namn. Med alltfler Hannor, och andra personer med ”tvetydiga” namn, borde man, även bortsett från transsexuellas och andras helt orimliga situation, inse att det är helt meningslöst att fortsätta könsklassa namn. Släpp alla vackra namn fria för alla som är vuxna nog att själva bestämma vad de vill heta!

One Comment

  1. Immanuel Brändemo replied:

    Det är ett mysterium att Skatteverket bryr sig om att bråka om det. Ligger det så mycket prestige i det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: